Monday, March 15, 2010

Kadensen


Det här med kadensen kan ju också diskuteras i det oändliga och det finns oändligt många skolor bakom vilket RPM per minut som presterar snabbatse snittfaorterna över tid. Innan den moderna idrottsfysiologin fick fullt genomslag cyklade de flesta med inställningen att "män cyklar på tyngsta växeln...alltid". Chris Carmichael har skrivit massor om kadens och det var just hans kadensträning som var en bidragande orsak till Lance Armstrongs resultatförändring och sju TdF-segrar. Men inte ens Carmichael förespråkar "hög kadens är bra" (även om det var så Lance Armstrong förbättrade sin cykling) utan är helt inne på att alla människor har en optimal kadens som man bara kan hitta med träning. Det måste vara en kadens som vi inte slappnar av i utan som är en jämn ansträngning men som behåller krutet för när det behövs i attacker och spurter.

Min egen (och säkert andras) teori är att kadensen är direkt kopplad till musklernas sammansättning. En cyklist med snabba muskelfibrer tenderar att trivas i ett högre kadensskikt (90-120) medan en cyklist som är van vid den typiska "lagom/lugnt/länge"-träningen trivs bättre i en lägre kadens (65-90).

Dock ska den första typen av cyklist alltid tänka på att snabba muskler gärna drar mot pulsträning - vilket inte alltid är bra när det man kanske är ute efter är att nöta mil. Högre puls och explosivitet bränner ju depåerna snabbare.

På samma gång ska cyklisten med de långsamma muskelfibrerna tänka på att styrketräningen och intervallträningen är avgörande för hastigheten. Man kan inte bara ligga och mala lugnt hela tiden - man måste ta i för att ha en chans att möta attacker och sprintar.

Jag tillhör själv cyklistgruppen med snabba fibrer och hög kadens. Jag cyklar i 64km/timmen på raksträcka med en kadens kring 120. Men inte särskilt länge... Och det är det jag vill bli bättre på - att cykla längre på en jämn nivå.

0 comments:

Post a Comment